Actua impulsa la promoció social, cultural i turística del Solsonès

ACTUA impulsa la promoció social, cultural i turística del Solsonès
Es tracta d’un procés participatiu de l’Associació Arada on treballen entitats i particulars.
Isidre Font  (Barcelona, ifont@revistarural.com)

L’associació Arada va impulsar i promoure l’any 2007 el projecte Espais a la comarca del Solsonès, un procés participatiu pel desenvolupament del territori des de les vessants social, cultural, turística i econòmica de la zona. La intenció de l’entitat era que la pròpia gent del teritori s’autoanalitzés i decidís cap a on es volia anar i digués com anar-hi. Això es va fer més tard a través del projecte “Implementació Participativa del Pla d’Acció Integral (PAI) del Solsonès” (projecte Actua), on són presents tots els agents del territori -no solament tècnics, sinó també particulars, associacions, empreses, …-i que abasta sis municipis del sud del Solsonès (La Molsosa, Pinós, Riner, Clariana de Cardener, Llobera i Pinell del Solsonès). Segons ha dit Marina Vilaseca, membre de l’associació Arada, “el Projecte Actua, iniciat el gener del 2009, se centra en set accions emmarcades en diferents blocs al voltant dels quals s’estructura el PAI (Pla d’Acció Integral) del Solsonès i que cadascun d’ells té un grup d’interès integrat per diferents entitats i particulars”. Per afegir que “aquestes actuacions proposades per la pròpia gent del territori es basen en tres criteris, un és que tinguessin molta capacitat mobilitzadora, un altre que incidís en temes estructurals (serveis, promoció econòmica, …) i la darrera, que no era excloent de les anteriors, que si no s’havia proposat una actuació supramunicipal es pogués proposar”.

Es vol recuperar la memòria popular de la pagesia de la zona

Vilaseca ha manifestat que “l’objectiu és que dins de cada una de les set accions es vegi representada els grups d’interès, la diversitat de discursos i interessos que hi hagi al territori sobre aquell tema”. La finalitat operativa del projecte “és incentivar l’emprenedoria des de tots els nivells i l’objectiu final és millorar el benestar social de la comunitat implementan el PAI o promovent altres projectes que no siguin del pla d’acció”.

El projecte es realitza a sis municipis del sud de la comarca. Cada una de les set actuacions previstes té un grup d’interès.

Les set accions d’Actua són l’atenció a la dependència al medi rural (municipis promotors: La Molsosa, Pinós, Clariana i Llobera); la creació d’un programa-aula formativa en matèria musical artística entorn al folklore popular i la tradició gegantera al municipi de Pinós; la creació de centres cívics a l’àmbit rural (municipis promotors: Pinell de Solsonès, Llobera, Clariana de Cardener i Pinós); turisme i cultura, on s’inclou el projecte Territori de Masies (són promotors tots els municipis d’Actua); Varietats locals de plantes cultivades al Sud del Solsonès, un patrimoni a preservar (municipi promotor: Riner); la dinamització del teixit associatiu (promotors: Pinell de Solsonès i el Grup d’Associacionisme del Projecte Espais) i el projecte Molsa, que consisteix en la recuperació de la memòria popular de la pagesia del Sud del Solsonès (municipi promotor: La Molsosa). En aquesta darrera, i a partir de l’exposició del cicle anual del calendari pagès es desenvoluparan sis grans eixos: l’activitat econòmica (agricultura, ramaderia i silvicultura); la distribució de la població, la recuperació de la toponímia popular; l’abastiment d’aliment i serveis bàsics; la família; festes, costums populars i creences, i l’entorn.

En el cas de turisme i cultura, el grup d’interès està integrat per nombroses entitats, i fins ara s’ha fet un inventari dels elements patrimonials i identitaris del territori, que actualment s’estan prioritzant per tal de difondre’ls al portal web que s’està creant. Això anirà acompanyat d’una guia de turisme i cultura. El projecte desenvolupat fins ara “contempla també la creació d’una ruta entorn el carlisme al territori, juntament amb altres rutes”.

Vegeu l’edició impresa en format PDF