Els veïns de la Molsosa prenen la paraula en la seva memòria col·lectiva

L’Arada ha dinamitzat i coordinat el Projecte Molsa, que té l’objectiu de difondre la història popular de la pagesia a la Molsosa i rodalia.

D. P. LA MOLSOSA Regió 7 / Solsonès
Els veïns de la Molsosa han pres la paraula en la seva història popular. L’associació l’Arada ha dinamitzat i coordinat el projecte Molsa, que té per objectiu la difusió de la història de la pagesia al municipi del sud del Solsonès a partir de les fonts orals. El resultat s’ha plasmat en un llibre, en un documental i en un bloc que avui, 16 de juliol, coincidint amb la Festa Major de Prades de la Molsosa, es presentarà al públic. En total, s’han fet 22 entrevistes a persones de més de 70 anys que viuen o han estat vinculades a Prades, la Molsosa, els Quadrells i Enfesta. El projecte ha comportat també la digitalització de prop de 300 fotografies antigues del territori.

El contingut dels relats de la gent del territori, protagonistes del projecte, es pot trobar a la publicació, al documental o a l’Arxiu d’Història Popular de la Molsosa, que s’ha creat en el marc del desenvolupament d’aquest projecte de recuperació de la memòria col·lectiva a pagès.

Les entitats, la clau
Molsa s’emmarca en el projecte de desenvolupament comunitari anomenat ACTUA i impulsat per l’Arada, una iniciativa que “prioritza accions de foment de l’associacionisme”, com explica Marina Vilaseca, d’aquesta entitat. El treball té com a objectiu la recuperació de la memòria històrica, “però s’engendra tot en el foment de l’associacionisme i la visibilització” d’un àmbit en el qual “fa molt anys que les tres entitats implicades treballen”. Es tracta de l’Associació Cultural de Prades, l’Associació de Veïns de la Molsosa, l’Associació Cultural Els Quadrells i la comissió de festes, entitats a les quals el projecte Molsa anima que treballin en aquesta línia, tal com va explicar Vilaseca ahir a aquest diari. Una de les accions que s’han dut a terme gira entorn de la formació, tant en tractament de contingut històric com de metodologia i filmació (per enregistrar les entrevistes). Paral·lelament a la publicació, es presentarà un documental amb el making off de tot el procés. L’assessorament professional és a càrrec de diverses entitats, com el grup CERCA, de Recerca en Ciències Socials d’Igualada, i el Centre d’Estudis Lacetans de Solsona.

El projecte va començar a caminar a principi del 2009, quan els veïns de les tres entitats de la Molsosa implicades es van començar a reunir per dissenyar el projecte, definir les accions necessàries i buscar els recursos necessaris per fer-lo possible. L’acte de presentació del projecte és previst per a avui, a les 7 de la tarda, a la plaça de Prades de la Molsosa. S’integra en la festa major d’aquest nucli, i tindrà la presència dels protagonistes del projecte. El geògraf i doctor en Ciències Ambientals Martí Boada durà a terme la ponència marc. D’altra banda, les associacions de veïns presentaran els resultats, l’Arada exposarà el projecte i CERCA presentarà el bloc de la Memòria Popular de la Molsosa. Durant la presentació es mostrarà el documental que s’ha creat en el marc d’aquest projecte. L’acte culminarà amb un concert del grup de música jazz Canal Blus, del Bages.