Els veïns de la Molsosa prenen la paraula en la seva història popular

Més d’un centenar de persones varen assistir el passat dissabte 16 de juliol a la presentació a Prades del “Projecte Molsa: Recuperació de la memòria popular de la pagesia”. Entre elles, entrevistats, col·laboradors i entitats del territori.

La presentació, que es va realitzar en el marc de la Festa Major de Prades, va oferir una bona mostra dels resultats del projecte i també de les reflexions que ja ha generat.

Moderat per el Ramon Serravinyals, de l’Associació Cultural dels Quadrells, l’acte va començar amb la intervenció del Dr. en ciències Ambientals, el Sr. Marti Boada, que va fer un recorregut per la importància del saber popular lligat a l’agricultura, pronosticant que aquest sector cobrarà encara més importància, si cap, en l’actual conjuntura econòmica. Va recordar, també, que el pagès ha de ser reconegut per la seva professionalitat i saber, i en això hi han tingut un paper cabdal les persones grans, transmetent aquesta immensitat de sabers lligats al treball i la relació amb la terra.

La Marina Vilaseca, de l’Arada – entitat dinamitzadora – va explicar quins objectius s’assolien amb aquesta presentació, i ens va fer partícips de les diferents fases del projecte.

 

El projecte neix d’un procés de desenvolupa­ment comunitari anomenat ACTUA, iniciat per L’ARADA, en el que els habitants del Sud del Solsonès varen prioritzar les línies estratègiques del seu propi desenvolupament en un procés participatiu.

Des de inicis del 2009, les veïns de les tres associacions de la Molsosa es reuneixen per a dissenyar el projecte, definir les accions necessàries i buscar els recursos per a fer-lo possible. Una de les més importants ha estat la formació (en contingut –històric-, en eines metodològiques -les entrevistes personals- i tècniques – gravacions digitals). El projecte ha comptat amb l’assessorament professional de diverses entitats, com és el Grup CERCA:recerca en Ciències Socials, d’Igualada i el Centre d’Estudis Lacetans, de Solsona.

S’han realitzat 22 entrevistes a persones grans que viuen o han estat vinculades a Prades, La Molsosa , els Quadrells i Anfesta. El contingut dels seus relats es pot trobar a la publicació, al documental o al l’arxiu d’història popular de La Molsosa creat, doncs el mateix procés ha comportat la digitalització d’un gran nombre de fotografies antigues que s’han arxivat.

La Marta Miquel, de la comissió de Festes de la Molsosa, va presentar el documental que mostra el “ com es va fer” el projecte, amb els entrevistats, els entrevistadors i el paper de les associacions.

eguidament, es va presentar el llibre a càrrec de la Mª alba Puigpelat, de l’Assocació Cultural de Prades, que va ressaltar el valor dels coneixements populars locals en la transmissió de la toponímia o dels trets culturals actuals. També va fer una crida a la curiositat i respecte als nostres grans.

Finalment, la Roser Grau , de l’entitat CERCA:recerca en Ciències Socials, va presentar el bloc de la memòria popular de la Molsosa.

L’acte va concloure amb una fotografia de grup, cava i refrigeri a càrrec de l’Assiociació Cultural de Prdes, amb música del grup de jazz Canal Blus, del Bages.

Durant la presentació es va poder adquirir la publicació i el DVD el projecte, que continua a la venda. Aquelles persones interessades es poden adreçar a marina.vilaseca@lara​da.net , des d’on s’informarà dels punts de venda).

pm-03 pm-02   pm-06

pm-01