Què és Guifi.net?

Guifi.net: Xarxa de telecomunicacions i accés a Internet lliure i obert.
Transformem el sector de les telecomunucacions.

Si bé cada cop ens és més difícil imaginar-nos sense Internet, malauradament encara hi ha molt llocs, com zones rurals o de muntanya, on accedir a Internet és impossible, deficient o car.

Per tal de fer front a aquesta desigualtat que poden provocar les companyies convencionals,  el 2008 neix Guifi.net:  Fundació privada per a la xarxa oberta, lliure i neutral GUIFI.NET, una ONG de cooperació al desenvolupament i una entitat de voluntariat. Des del voluntariat, s’acompanya a grups interessats en la organització i implantació d’un projecte Guifi.net a una zona determinada.

Guifi.net és una xarxa de comunicacions que es gestiona i s’organitza a partir de la col·laboració i organització de persones i entitats d’un territori que estan interessades en un accés just a Internet. Les persones interessades promouen i inverteixen en fer una infraestructura de telecomunicacions que els garanteix un accés a Internet de qualitat a un preu just. La pròpia gestió de les infraestructures necessàries permet obrir la possibilitat d’accés a Internet a fondalades o pobles on avui aquest hi és inaccessible, deficient o car.

Guifi.net és una xarxa de telecomunicacions OBERTA , LLIURE i NEUTRAL,
És oberta per garantir que es conegui com està construïda, i es pugui mantenir i ampliar sense dependre d’una sola empresa.  És lliure perquè ningú hi posa restriccions, no es limita la velocitat perquè, al ser la xarxa de les persones usuàries, aquestes no tenen cap interès a limitar la velocitat, ni les prestacions. És neutral respecte als continguts: dins la xarxa hi pot circular qualsevol contingut que es necessiti.

Compartir és bo! Alguns exemples d’organitzacions i serveis de Guifi.net:

Casos d’usuaris particulars
1. Accés a Internet: Una família vol accedir a Internet a un cost reduït.
2. Compartir Internet: Dues o més famílies del  mateix poble volen compartir el cost d’Internet, es posen d’acord i mitjançant la xarxa Guifi.net comparteixen connexió i cost.
3. Gestió remota: Un usuari particular jove de Guifi.net fa servir la xarxa per gestionar remotament l’ordinador del seu sogre, que per l’edat i bastant desconeixement informàtic sempre li acaba trucant per preguntar els dubtes. Com els dos estan connectats a Guifi.net es pot connectar a l’ordinador del sogre i arreglar-li l’ordinador en remot, així com actualitzar els programes o veure quin problema està tenint en aquell moment.
4. Accés rural o segona residència: Accés a Internet on les operadores tradicionals no hi arriben.
5. Escoltar una emissora de ràdio a la què no tenim accés

Casos d’associacions i empreses
1. Unir les xarxes de diferents seus de l’empresa.  Una empresa vol unir dos seus en diferents localitats i pot  tenir les dues seus connectades a la mateixa xarxa compartint els servidors de l’empresa, la centraleta telefònica i la connexió a Internet d’una de les seus.
2. Videovigilància: Una empresa vol accedir remotament a les càmeres de seguretat del seu magatzem o un pagès vol controlar l’hort per evitar robatoris
3. Gestió remota d’indústries: Una empresa pot connectar la seva seu a la xarxa i controlar-la des de casa o qualsevol lloc (un exemple el podem trobar a l’empresa Serralleria Vilaró)
4. Còpies de seguretat i backups de dades: tenir els backups de les teves dades a la mateixa ubicació no és gaire recomanable (per exemple incendis, robatoris o altres causes legals o climatològiques). Guifi permet tenir còpies a la xarxa.
5. Mirror de servidors
6. Emissora de radio: A l’Hospitalet tenen una radio amb diferents canals de música copyleft (chillout, dance, pop-rock) que fan servir comerços com perruqueries pel seu fil musical, a més d’altres particulars que l’escolten.
7. Connexió de seus: Centres socials connectats entre ells i compartint-se fitxers amb els servidors de fitxers coneguts com “ceb” (“compartir es bueno”).
8. Millorar ample de banda d’escola: Per resoldre el reduït ample de banda que li donaven les operadores aprofiten un enllaç de Guifi.net per connectar-se a una línia de fibra òptica compartida. Un exemple n’és l’escola Ramon Llull, de Rubí.

Casos d’administracions
1.Accés ciutadà a la banda ample: Hi han molts casos d’administracions públiques on els ajuntaments fan servir Guifi.net per fer arribar la banda ample que no ofereixen les operadores tradicionals.  Avinyonet del Penedès és un ajuntament que ha promogut una xarxa Guifi.net des d’on els veïns poden accedir a banda ample, han connectat les seves dependències i ofereixen Internet als espais públics. Set ajuntaments de la Garrotxa es posen d’acord per desplegar Guifi.net i fer arribar la banda ample a les masies distribuïdes pel territori mitjançant la col·locació d’antenes a torres de telecomunicacions, equipaments públicis i edificis privats.

És possible un Guifi.net al Solsonès?
Quin seria el punt de partida?
Què podem necessitar?
Com ens hi hem de posar?

En el marc del projecte ACTUA (actua.larada.net), amb la col·laboració del Casal La Fura i de la Fundació Guifi.net, s’organitzen dos tallers per tal d’introduir-nos en el món de Guifi.net i de valorar les possibilitats d’implantar-lo a territoris de Solsonès i rodalies. Jaume Jose Oranies, voluntari de Guifi.net i expert en telecomunicacions, serà l’encarregat de dur a terme els tallers, en els que s’analitzarà  el treball previ dut a terme per voluntaris Guifi.net i persones interessades del Sud del Solsonès.