Què és Territori de Masies?

És un dels projectes que ha pres més força. Disposa d’un butlletí propi des d’on es fa un seguiment de les activitats que es duen a terme, i es divulga patrimoni del Sud del Solsonès i pobles veïns. Recentment s’ha creat una associació, formada per veïns, associacions i empreses. El projecte dóna suport a tota iniciativa relacionada amb el patrimoni i paisatge (pagesia, turisme, producció local, associacionisme…), i pretén coordinar-les i sumar esforços. Disposa també d’un programa d’activitats propis, que inclou les caminades de primavera i tardor que són guiades per veïns i entitats dels pobles, la Diada de Territori de Masies que es celebra per la Festa Major del Miracle, i presentacions i tastos de producte local, entre altres.

“Territori de Masies, Patrimoni i Cultura des de la seva gent”

Durant el 2012 i el 2013 més de 200 persones participaren en els actes. Amb la intenció de promoure el patrimoni i la nostra manera de fer, el 2012 es publica el primer llibre de Territori de Masies, centrat en les grans èpoques històriques que ens defineixen. Enguany estem treballant, juntament amb el Grup Natura del Solsonès, en el segon número.

També en el marc de Territori de Masies, la tardor del 2013 es presenta el projecte ‘El Miracle, història recent d’un paisatge dinàmic’. Des d’aquest, promogut per L’ARADA i el Santuari del Miracle, i amb el suport de l’ADF Natura Viva, es pretén difondre la dimensió social del paisatge a partir del record d’indrets, i de la vinculació de la nostra manera de viure amb el respecte amb el nostre entorn.

Des d’un audiovisual, un aplicatiu web i una ruta interpretada, l’usuari pot endinsar-se també en la regeneració ecològica del paisatge des del foc del 1998, i endinsar-se en el món de les Agrupacions de Defensa Forestal.

Durant el 2014 es pretén iniciar el programa Racons Vius, des d’on es faran millores a espais naturals que els veïns estan interessats a millorar.

territoridemasies.cat